Zwembad Appelbergen

De weg naar het zwembad of hoe warm het (soms) was. Zwemspulletjes gepakt en op weg naar het zwembad. We hadden een abonnement, ma vond het wel rustig, wij naar het zwembad, ik ging alleen, Hilly ging niet. Ik liep altijd want de stalling kostte geld. Bij de boerderij van familie Smid ging ik rechtsaf de Nieuwe Schoolweg in. Links het huis van dokter Blonk, dan rechts kapper Horst (goed kort) dan de CNS- Odding-kolen-Ottens, de timmerman.

Ik ging altijd bij meester Viet over het spoor. Ik voel nog hoe warm het zandwegje naar het spoor was, het liep een beetje omhoog en weerszijden veel mooie bloemen zandblauwtje-kamille-blauwe klokjes en nog veel meer. Dan goed uitkijken het onbewaakte spoor over (waarom niet over het bewaakte spoor?) Dan kwam er een zwart grindwegje, links een sloot met veel struiken en bomen, ik vond dit een geheimzinnig stukje. Rechts stonden paaltjes en er lagen witte stenen, daarnaast zandweg.

Dan kwam je bij het zwembad, rechts was een paal, hier zaten eens jonge koolmeesjes in, je hoorde ze piepen, moest altijd even kijken. Links stonden fietsen. Je ging naar de ingang, houten hokje en je zei abbelement, je liet hem thuis, iedereen kende je.

Ik ging zwemmen, durfde alleen van de laagste plank, keek jaloers naar zussen en broer, die gingen van alle planken af, zelfs duiken. 1 keer sprong ik van de tweede, voelde me een held.

Als ik uit het water kwam ging ik schuin tegen een kleedhokje staan en dan liep het water van je af op de grond, die donker werd, was leuk, keek naar mijn witte bovenbenen, die niet bruin wilden worden. Vaak stond ik hier met Grietje. Ali was altijd in de zonneweide met een hele club lui. Zij hadden veel lol. Ik ging ook naar het speeltuintje, langs het terras, hier zaten soms mensen wat te drinken. Er waren ringen, je maakte een vogelnestje of je ging schommelen en er was een schommelbootje. Als je hoog ging in het bootje dan zag je soms een schoevieloerder achter de schutting.

Soms kregen we geld voor een ijsje van 5 cent, voor het zwembad was een kiosk, hier staken ze van een staaf een ijsje af het zat tussen 2 wafels.

Ik herinner mij badjuffrouw Matje nog goed, zij was een autoriteit, had een toeter of luidspreker, droeg witte kleding. Met zwemles moest je aan de hengel, vond dit doodeng, bij hr van der Tuuk.

In de zonneweide was een kikkerbadje,hier liep je soms doorheen. Er was een diep bad, tussenbad en ondiep bad. Tussen het diepe en ondiepe lag een bruggetje, tussen de andere lag een touw met klossen. Je had trapjes om uit het bad te komen.

Thuisgekomen stond achter het huis een emmer water klaar, je spoelde je zwemgoed uit en hing het aan de lijn.

Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *