Moekesgat in Ter Apel

In Ter Apel werd (voor de 2de wereldoorlog) op een stuk land een groot grondstuk afgegraven, voor het aanleggen van een spoordijk voor een Goederen-Spoorlijn van Ter Apel naar Stadskanaal (die is er nu niet meer!) En dit ontstane gat werd ons zwembad. Vernoemd naar de eigenaar van de grond: De heer Moeke, “MOEKESGAT”. Er werd een zwembad in gebouwd inclusief duik/springplanken en kleedhokjes voor dames en heren. Alles van hout. Elk jaar kwamen er nieuwe springplanken. Alwaar een stuk kokosmat werd vastgeschroefd op het springgedeelte..

De springplanken kwamen van een zagerij. De eigenaar ervan was Bertus Johannus.

In Ter Apel was een Internaat HBS voor de kinderen van welgestelden.cEen jongen van dit Internaat uit Nijmegen vroeg eens aan de badmeester ‘Wat voor soort Springplanken hebben jullie hier?’. ‘Wij hebben in Nijmegen Lucas Pecie planken (naam met faam)’. ‘Nou’ zei de badmeester ‘wij hebben Bertus Johannes planken…!!’.

(Wel is ernaast in 1967 een nieuw openluchtbad gebouwd en het nieuwe zwembad heeft dezelfde naam..)

In “MOEKESGAT” daar gingen wij als kinderen zwemmen. Er stonden houten kleedhokjes allemaal op beton gebouwd. Als kinderen/schoolgaand hielpen wij ook altijd mee de boel schoon te maken. Badhokjes uitvegen etc. Dat is nu heel anders..!!

En heel erg leuk.. boven de ingang stond een spreuk: Wij kennen de spreuk na zoveel jaren nog uit het hoofd!!

 

Komt snel nu de leden door het water bewegen..

O twijfelt niet bang aan de veilige kant..

De kunde van het zwemmen..zal uw waarde verhogen..

Diep kracht uit het water..voor de strijd op het land…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *