De Parel van het Noorden

De opening van zwembad Scharlakenhof viel samen met jonge jeugdjaren en bood in het
Haren van de jaren eind ’70 en ’80 ineens veel vertier voor de jongeren. De zwemjeugd trok altijd naar Appèlbergen in Glimmen en ineens was daar een prachtig zwembad verrezen in het Scharlakenbos.

In mijn jeugdjaren was het zwembad tijdens de openingstijden altijd vol. Zowel in het binnen- als in het buitenbad. Het was dé ontmoetingsplek voor de jeugd en het werd al snel een normale vraag: zien we elkaar nog in het zwembad? Waar gaan jullie liggen? (op de grasvelden bij het buitenbad). Grote groepen jongeren zaten bij elkaar te kletsen en te flirten om dan weer met elkaar te voetballen of volleyballen. De zwemvierdaagse werd steevast één lange file aan zwemmers. Samen met een grote vriendenschare had ik grote schik in het bad dat ook wel de Parel van het Noorden werd genoemd.

“Er zullen mensen zijn die elkaar bij het zwembad hebben leren kennen, en nu nòg gehuwd zijn.”

Vriendschappen ontstonden dáár, je leerde in korte tijd zoveel andere jongeren kennen, ook uit buurten waar je normaal gesproken niet kwam. Maar in het bad zag je elkaar, herkende je de gezichten. Veel jeugdliefden ontstonden veelal in en rond het zwembad en er zullen mensen, die nu nóg met elkaar gehuwd zijn, terugdenken aan dat moment en die plek in het Scharlakenhof waar het begon.

De badmeesters van het eerste uur zitten nog steeds in mijn hoofd. Fred Akbari is daar een prachtig voorbeeld van. Fred woonde op 100 meter van mijn ouderlijk huis en altijd kregen we met Fred te maken als het iets te ruig werd in het zwembad. Fred heeft tientallen jongeren uit het bad gestuurd maar evenzo vaak weer de volgende dag de vriendschap gesloten. Ik hoop dat het goed met Fred gaat, een fijne vent! Ik durf ook wel te stellen dat de jeugd jaren achtereen de fijne sfeer in en rond het bad heeft bepaald.

“Badmeester Fred Akbari was een fijne vent”

En na het avondzwemmen gingen we vaak nog even langs Gerard, de uitbater van het ernaast gelegen sportcafé. Die stond midden tussen de jongeren en was altijd in voor een grap of een grol. En ook daar zat het altijd vol met jeugd. Samengevat heeft zwembad Scharlakenhof een bepalende rol gespeeld in de sociale contacten in mijn jeugdjaren. Ik kijk er met buitengewoon veel plezier op terug en beslist met ook wel enig weemoed.

Veel plezier bij de voorstellingen!
Ronald Ploeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *